1/35 : qf qsdf qsdf qsdfqs df qsdfqsdfqsdfqsdf

Pisa, Lucca en omgeving: de Toscaanse kust in het noorden

+ 32 2 345 50 85 Onthaal Contact | Login - Mijn selectie FR NL UK
Pisa, Lucca en omgeving: de Toscaanse kust in het noorden


 

Toeristen in Toscane beperken hun bezoek maar al te vaak tot Firenze en Siena. En als ze toch wat meer naar het westen gaan, stellen ze zich meestal tevreden met een fotostop op het Piazza dei Miracoli, aan de voet van de toren van Pisa. En dat terwijl de streek veel rijker is, van Pisa tot Lucca. 


De provincie Pisa is een drukke bestemming dankzij de luchthaven, maar is in feite de moeite van het ontdekken meer dan waard. Pisa is werkelijk een stad vol charme, er is veel meer te zien dan de wereldwijd vermaarde scheve toren. De stad kijkt bovendien uit over een zalige streek, zacht heuvelend, met als de twee belangrijkste juwelen de stad Volterra, een oude Etruskische stad op haar prachtige voorgebergte, en de versterkte stad San Gimignano, overladen met vestingtorens, waar uitzonderlijke fresco’s te bewonderen zijn.

De provincie Lucca ligt tussen Firenze en de zee. De stad met dezelfde naam is vrijwel intact gebleven tussen de historische vestingmuren, en favoriet bij de meeste bezoekers. Ook hier is het aangeraden zich niet te beperken tot een bezoek aan de stad. De kust is, in de omgeving van Viareggio, geschikt om er te baden. En de reliefs van Garfagnana zijn een trekpleister voor wandelaars.
 
 
 
 

 
Pisa: meer dan een etappe voor tour-operators, een aantrekkelijke en rustige stad

 
 

In de middeleeuwen was Pisa een belangrijk handelscentrum in het Middellandse Zeegebied en verwierf het enorme rijkdommen. Uit deze bloeiperiode bleven schitterende gebouwen bewaard, getuigen van de voorbije overvloed. We noemen er enkele:

 
 • De Duomo, een van de mooiste romaanse monumenten in Toscane, het ronde Baptisterium, dat de schitterende marmeren kansel van Nicola Pisano bevat, en de campanile, over de hele wereld bekend als ‘de scheve toren’. Al deze gebouwen staan samen op het Campo dei Miracoli, langs het kerkhof Campo Santo, een indrukwekkend Golgotha.

 • De kathedraal heeft een prachtige façade, die wordt doorbroken door een zijdeur versierd met bronzend deurvleugels, vervaardigd in 1180 door Bonanno da Pisa. Ze herbergt talrijke kunstwerken, waaronder de beroemde gotische preekstoel van Giovanni Pisano en een dertiende-eeuws mozaïek, ingelegd in de apsis. 

 • Het monumentale kerkhof Campo Santo ontstond vanaf 1278 en werd voltooid in de vijftiende eeuw, met het aanbrengen van een groot aantal fresco’s. Deze raakten erg beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en werden daarna hersteld. Sommige, waaronder het beroemde Triomf van de Dood, worden ter plaatse tentoongesteld, andere worden bewaard in het Museo delle Sinopie. 

 • De kleine kerk langs de rivier de Arno, Santa Maria della Spina, is een fraai gotisch gebouw in wit marmer, in 1230 werd begonnen met de bouw ervan en in 1323 was het klaar. 

 • Bezoek zeker ook het stadscentrum. Het ligt ver van de belangrijkste gebouwen en is daardoor erg rustig, met wijken die doen denken aan Arabische marktjes, en met paleizen langs de Arno.


 
 

 

Lucca: een juweel van een stad, heel homogeen en perfect bewaard gebleven

 
 

Het is niet makkelijk om te kiezen uit de parels die het stadje Lucca te bieden heeft, het door rechte lijnen verdeelde grondplan verraadt de Romeinse oorsprong. De grote aantrekkingskracht voor bezoekers ligt net in het dwalen door de smalle straatjes. Bij wijze van voorbeeld noemen we:


 • De stadswallen. Daterend uit de zestiende eeuw en tegenwoordig gedomineerd door een voetpad omzoomd door bomen dat de hele ringmuur volgt met de elf bastions en zes poorten, met mooie uitkijkjes over de Apuaanse Alpen aan de ene kant, en op de stad aan de andere kant.

 • Het beroemde plein van het amfitheater. Het werd gebouwd boven op de oude Romeinse arena, waarvan de ovale vorm bewaard bleef. Een bezoekje aan Lucca is ondenkbaar zonder een aperitief op een van de terrassen aan het plein… in het besef dat ze niet allemaal even goed gelegen zijn om de laatste zonnestralen van de dag op te pikken! 

 • De Duomo. Buitengewoon elegant, en er bevindt zich een kruisbeeld dat wordt toegeschreven aan Nicodemus, en ook de uitzonderlijke graftombe van Ilaria del Carretto, vervaardigd door de beeldhouwer Jacopo della Quercia. 

 • De San Michele-kerk in Foro. Gebouwd in dezelfde stijl als de Duomo, zich verheffend boven het oude Romeinse forum, vandaag een van de mooiste pleinen van Lucca. Het heeft een magnifieke romaanse façade, versierd met bogen die worden ondersteund door rijk versierde, gebeeldhouwde zuiltjes, en geëmailleerd polychroom marmer. De muren bevatten bovendien verschillende schatten uit de renaissance. 

 • De San Frediano-kerk, begonnen in de twaalfde eeuw, heeft een originele façade, versierd met een groot dertiende-eeuws mozaïek. Het interieur, groots en streng, bevat schitterende doopvonten uit de dertiende eeuw. 

 • En ten slotte vermelden we dat Lucca kan bogen op enkele mooie musea, te beginnen met het Nationaal Museum, waar belangrijke stukken van de schilders Bronzino, Pontormo en Tintoretto te bewonderen zijn, of het Museum Guinigi, met een collectie van Toscaanse schilders en beeldhouwers.
 
 
 
 
 

Het advies van Dolce Vita

 
 
   Waar slapen?                        Activiteiten:                         Andere bestemmingen:           
 
           
 
   Agriturismo in Pisa                           Vespa en Toscane                           Firenze en omgeving

   Villas in Pisa                                    Wine Camp                                     Siena en omgeving

   Agriturismo in Luca                          Gastronomische vakantie                 Niet te missen in Toscane          

   Villa's in Luca                                  Truffelvakantie

   Villas in Toscane

   Agriturismo in Toscane

   

(c) ZamoranoDV 2024 | F.A.Q | | | | Beveiligde betaling
  Agriturismo in ToscaneVakantiehuis in ToscaneVakantiehuizen in ToscaneAgriturismo in ArezzoAgriturismo in FirenzeAgriturismo in GrossetoAgriturismo in LivornoAgriturismo in LuccaAgriturismo in MassaAgriturismo in PisaAgriturismo in PistoiaAgriturismo in SienaVakantiethuizen in Costa BravaWine Camp in ToscaneDe Truffel in ToscaneAgriturismo ToscaneGastenkamers in Toscane (chambre d'hôtes)Trouwen in ToscaneHuizen of villa’s in ToscaneVakantiethuizen en villa's in ToscaneTour met een VespaDe Catalaanse PyreneeënApero Bike in FlorenceOnze adres van de maand: Campo Della DonnaOnze villa’s in de MarcheMaak van de paasvakantie of van de vrije dagen in mei gebruik om te genietenSiena en omgevingOntdek Toscane op een VespaEen weergaloos weekend op zoek naar truffels in ToscaneUw Toscane à la carte in de herfst of in de lente by Dolce VitaFirenze en omgevingPisa, Lucca en omgeving: de Toscaanse kust in het noordenToscane, daar moet je naartoe… altijd opnieuw!Vakantiewoningen en vakantiehuis in Toscanevakantiehuizen en villa's in ToscaneVilla in ToscaneVakantiehuis in toscaneVakantiehuis in CataloniëVakantiehuis in de MarcheNiet te missen in De MarcheNiet te missen in Barcelona