1/35 : qf qsdf qsdf qsdfqs df qsdfqsdfqsdfqsdf

Toscane, daar moet je naartoe… altijd opnieuw!

+ 32 2 345 50 85 Onthaal Contact | Login - Mijn selectie FR NL UK
Toscane, daar moet je naartoe… altijd opnieuw!


 

God weet dat er in de wereld veel prachtige plekken zijn. Maar Toscane is uniek: het is gewoon onweerstaanbaar… Als dat u niets zegt, dan bent u er nog nooit geweest! (In dat geval zit u met een noodsituatie en zit er niets anders op dan in uw agenda de data vast te leggen voor deze niet te missen eerste ervaring!) Wie de trip wel al gemaakt heeft, weet waar we het over hebben. En zal het bevestigen: Toscane bezoeken betekent zijn kleurenpalet vergroten, zijn smaakpapillen verfijnen, zijn hart openen, kortom, tot op het punt dat het onvoorstelbaar lijkt vakanties nog ergens anders door te brengen.


Als we de vier grote troeven moesten opsommen die van Toscane zo’n fantastische streek maken, waar veel bezoekers niet weg willen tenzij met de belofte er zo snel mogelijk terug te keren, zouden dat de volgende kunnen zijn:

 • Harmonieuze, romantische landschappen zonder weerga. Wie heeft er in zijn geheugen geen typisch Toscaanse beelden bewaard, badend in het licht van de ondergaande zon, waar de soepele horizontale lijnen van de zacht glooiende heuvels contrasteren met de verticale lijnen van de cipressen? Een even doeltreffende als geheimzinnige alchemie. 

 • Een buitengewoon aanbod van beelden en architectuur. Toscane is een onschatbaar rijke streek voor wie houdt van geschiedenis en cultuur. De wereldberoemde schilders en architecten van deze regio lijken wel geïnspireerd te zijn geweest door de schoonheid van de omgeving, zo blijkt uit de lijnen en kleuren in hun werk. Deze benadering van het patrimonium is het onderwerp van een eerste bespreking hieronder.

 • Lekkere streekproducten, gebruikt in een gerenommeerde keuken. De reputatie van de Toscaanse keuken staat als een huis! Net als de uitmuntende wijnen… Deze magische combinatie zal zeker een doorslaggevende rol spelen in het slagen van uw vakantie in deze streek. Of u zich nu tot één plaats beperkt of uw smaakpapillen u aanzetten tot een toer. Ook daarover dadelijk meer.

 • Een lange traditie van gastvrijheid, gewaardeerd door iedereen. In een droomlandschap wonen en bovendien smakelijke producten voortbrengen is nog geen garantie voor het uitmunten in een warme ontvangst. De inwoners van Toscane zijn er toch in geslaagd deze verschillende eigenschappen te combineren, en dat al sinds lang. Met als resultaat dat de kwaliteit van hun hotel- en restaurantwezen alle verwachtingen overtreft…
 
 
 
 
 

 

LANDSCHAPPEN EN STEDEN VAN UW DROMEN, AFGEBOORD MET KUNSTWERKEN: KIJK JE OGEN UIT!

 
 

In Toscane werd, tussen de veertiende en de zestiende eeuw, het grootse tijdperk van het humanisme en de renaissance geboren en ontwikkelde het zich. Deze bewegingen hebben de cultuur en de kunst van die tijd op hun kop gezet en lieten een diepe en onuitwisbare indruk achter op de Europese beschaving. Toscane – en in het bijzonder de hoofdstad Firenze – bewaarde een enorm aantal getuigen van deze buitengewone historische periode.

De grote werken in de burgerlijke en religieuze architectuur, de uitzonderlijke beeldhouwwerken en schilderijen verraden de creatieve geest van de genieën van die tijd en omgeving, zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo en Brunelleschi. Een van de sterktes en charmes van deze buitengewone productie is dat je die niet alleen in de grote steden ontdekt, maar ook in stadjes die ogenschijnlijk van minder belang zijn.

Grote steden, zeiden we? Toscane is natuurlijk in de eerste plaats Firenze, de stad van de de’ Medici, aan de voet van de Dom en zijn Campanile, langs de Arno, die overspannen wordt door de Ponte Vecchio. Maar er is ook Siena en zijn Piazza del Campo in de vorm van een schelp waar elk jaar de Palio gereden wordt, die beroemde paardenrace waarin de stadswijken elkaar bekampen.

Maar het zou jammer zijn het te houden bij de ‘hoogtepunten’. Ook de moeite van het bekijken waard is deze (zeer onvolledige) selectie:

 • Ten noorden van Livorno: Pisa, wereldberoemd voor zijn scheve toren, Carrara en zijn Dom uit zijn zo bekende witgeaderde marmer en ten slotte Lucca met zijn doolhof van straatjes onder aan de vestingwallen; 

 • Iets ten westen van het traject Firenze-Siena: Volterra, Etruskische hoofdstad gelegen tegen het voorgebergte, en San Gimignano, een pittoreske middeleeuwse stad, overheerst door zijn 13 torens opgericht door evenveel rijke families; 

 • De heuvels van de Chianti, rondom Siena, en hun afwisseling van wijnkelders en olijfgaarden; 

 • In het zuidwesten: Grosseto en Piombino, nog altijd geliefd voor zijn stranden en bergachtige en bosrijke hinterland, geschikt voor wandelingen en een jachtgebied in de herfst; 

 • In het zuiden, ten slotte, aan de grens met Umbrië: Arezzo, Montepulciano en Pienza, buitengewone juweeltjes van renaissancekunst. 
   
 
 
 
 
 

 

DE TOSCAANSE KEUKEN, EENVOUDIGE GERECHTEN MET PRODUCTEN VAN EEN GENEREUS LAND 

 

De Toscaanse keuken is gevarieerd, maar eenvoudig, zelfs een beetje sober als je ’t zo wilt bekijken. Daar zit ontegensprekelijk de geschiedenis voor iets tussen: zo zijn Etruskische invloeden er altijd in terug te vinden! Overigens hebben de middeleeuwen voor iets heel kenmerkends gezorgd: het zoutloze brood. Aan het begin van de twaalfde eeuw, zo is ons overgeleverd, kwamen de Florentijnen in opstand tegen de verhoging van de belastingen: ze staakten gewoonweg de betaling van de zoutbelasting. Sinds die opstand is het brood dat je krijgt in de restaurants nooit nog gezouten!

Tijdens de renaissance werd de Toscaanse keuken aangevuld met uitheemse producten uit Amerika… Te beginnen met de tomaat, die – zoals men zegt – een sleutelrol kreeg als essentieel onderdeel van de lokale gerechten daar! Om het simpel te zeggen zou je kunnen stellen dat drie keukens zich in Toscane verenigden:

 • Die van het binnenland, die u terugvindt in Firenze, Siena en de Chianti;

 • Die van de kust, die u vooral proeft in Livorno en in het overheerlijke van de visgerechten;

 • En die van de Maremma, vertegenwoordigd door het everzwijn (cinghiale).

Dwars doorheen deze drie streken zijn de essentiële ingrediënten (behalve het zoutloze brood en de tomaat, zoals al aangehaald): de alom aanwezige olijfolie en bepaalde geurige kruiden als rozemarijn, oregano, tijm, salie en venkel.

Je kunt het niet over de tafelkunsten van Toscane hebben zonder te vermelden dat het hier om een streek gaat met een lange wijntraditie, die teruggaat tot de oudheid. Je vindt er niet minder dan 24 wijnen met een DOC (dénomination d’origine contrôlée), waarvan er 5 bovendien ‘gegarandeerd’ (DOCG) zijn: we denken aan de Chianti, de Brunello van Montalcino, de Vin Noble van Montepulciano, de Vernaccia van San Gimignano en de Carmignano. Aan de wereldwijd meest verspreide Italiaanse wijnen, de Chianti’s, kan nog een gamma toegevoegd worden van nieuwe wijnen en druivenrassen waarmee Toscane in heel Europa en zelfs aan de andere kant van de oceaan furore maakt.
 
 
 
 
 
 

HET ADVIES VAN DOLCE VITA

 
 
   Waar slapen?                        Activiteiten:                        Andere bestemmingen:           
 
           
 
   Agriturismo in Toscane                      Tour met een vespa                       Firenze en omgeving

   Villa's in Toscane                               Wine Camp                                   Siena en omgeving
  
                                                          Gastronomisch verblijf                    Pisa, Lucca en omgeving

                                                          Truffels in toscane                           

   

(c) ZamoranoDV 2024 | F.A.Q | | | | Beveiligde betaling
  Agriturismo in ToscaneVakantiehuis in ToscaneVakantiehuizen in ToscaneAgriturismo in ArezzoAgriturismo in FirenzeAgriturismo in GrossetoAgriturismo in LivornoAgriturismo in LuccaAgriturismo in MassaAgriturismo in PisaAgriturismo in PistoiaAgriturismo in SienaVakantiethuizen in Costa BravaWine Camp in ToscaneDe Truffel in ToscaneAgriturismo ToscaneGastenkamers in Toscane (chambre d'hôtes)Trouwen in ToscaneHuizen of villa’s in ToscaneVakantiethuizen en villa's in ToscaneTour met een VespaDe Catalaanse PyreneeënApero Bike in FlorenceOnze adres van de maand: Campo Della DonnaOnze villa’s in de MarcheMaak van de paasvakantie of van de vrije dagen in mei gebruik om te genietenSiena en omgevingOntdek Toscane op een VespaEen weergaloos weekend op zoek naar truffels in ToscaneUw Toscane à la carte in de herfst of in de lente by Dolce VitaFirenze en omgevingPisa, Lucca en omgeving: de Toscaanse kust in het noordenToscane, daar moet je naartoe… altijd opnieuw!Vakantiewoningen en vakantiehuis in Toscanevakantiehuizen en villa's in ToscaneVilla in ToscaneVakantiehuis in toscaneVakantiehuis in CataloniëVakantiehuis in de MarcheNiet te missen in De MarcheNiet te missen in Barcelona